Proces dobivanja relikvija sv. Nikole započeo je prije tri godine, a posebno se intenzivirao u zadnjih godinu dana.

Na svetkovinu sv. Nikole, našeg nebeskog zaštitnika, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, blagoslovit će 6. prosinca, relikvijar s dragocjenom posudom u kojoj se nalazi “Manna” (Myron) iz relikvija sv. Nikole.

– Izniman je ovo događaj kako za župljane Kistanja tako i za sve štovatelje ovog Sveca – kazao je don Dučkić.

Prošle godine župnik don Nikola Dučkić obratio se Nadbiskupu zadarskom, s molbom da bi on posredovao u svetištu sv. Nikole u Bariu za dobivanje dijela relikvija toga Sveca, koji se posebno časti u kistanjskoj župi.

Nadbiskup Puljić pismeno se obratio mons. Francescu Cacucciu, nadbiskupu metropoliti Biria i Papinskom delegatu za Baziliku sv. Nikola, koji ima zadaću čuvati relikvije svetog Nikole. Nadbiskupu je pozitivno odgovoreno.

– Prema odluci Svete Stolice nije moguće uzeti ni minimalne dijelove Svečevih kostiju i da kroz 900 godina nikad nije učinjena iznimka od tog pravila. Iznimno u posebnim slučajevima za posebno važna svetišta Sv. Nikole poklanja se Manna (Myron) sv. Nikole – stoji u prioćenju mons. Francesca Cacuccia.

To je učinjeno i u ovom slučaju. Nadbiskup Baria je zadarskom nadbiskupu poslao posudu “ampulu” koja sadrži “Mannu Sv. Nikole”, svijetlu tečnost koja čudotvorno prokapljuje iz Svečevih kostiju. Posuda je popraćena atestom priora Bazilike o. Lorenza Lorussoa o autentičnosti “Manne.”