Vrlo poštovane Janjevke i Janjevci,

velika nam je čast obznaniti van novonastale okolnosti koje su se dogodile u našoj najbrojnijoj zajednici u Zagrebu.
Kolorit različitih udruženja unutar janjevačke zajednice koje su bile aktivne na zagrebačkom području, imale su za cilj promoviranje i očuvanje kulturno-povijesne baštine Janjeva te humanitarni rad u pomoći socijalno najugroženijim članovima janjevačke zajednice. Dosadašnjim aktivnostima svako ovakvo udruženje je na svojim aktivnostima nastojalo dati, u skladu sa svojim mogućnostima, obol u očuvanju vrijednosti i posebnosti koja nas je kroz sedam stoljeća izbivanja iz matice Hrvatske obilježilo do današnjih dana. Jedna od najbitnijih odlika naše posebnosti je očuvanje hrvatskog identiteta i vjernost katoličkoj vjeri, koje su nam naši preci ostavili u naslijeđe.
Ti isti preci ostavili su nam i jednu posebnost a to je ZAJEDNIŠTVO, u dobru i zlu. Da nije bilo tog zajedništva unutar naše zajednice, odavno bi se obistinila latinska izreka: Divide et impera! (Zavadi, pa vladaj!), a koju su nastojali obistiniti različiti osvajači kroz svoje programe nacionalnog hegemonizma.
Taj duh zajedništva iznjedrio je da, u novonastalim okolnostima, u Zagrebu, danas postoji jedna udruga (Udruga Janjevo – Zagreb) koja ima za cilj: očuvanje, njegovanje, promoviranje i podsjećanje na našu bogatu baštinu i povijest, koju smo kao najstarija hrvatska dijaspora sa sobom ponijeli u jedinu domovinu – HRVATSKU.

Izniman odraz zajedništva iskazali su članovi ugašene udruge (Hrvatsko društva Janjevo), koji su sa svojim mladim i starim članovima prešli u Udrugu Janjevo – Zagreb i time još više osnažili aktivnosti i nastojanja Udruge u zajedničkom cilju.
Mladost i snaga, ništa su bez iskustva i mudrosti starijih članova naše zajednice. Upravo je ta sinergija mladih i starijih ono što nas drži na okupu i ono što čini našu janjevačku zajednicu posebnom. Upravo to je ona nit koja nas veže i obvezuje da ne zaboravimo kako sami možemo ponešto, ali zajedno možemo polučiti mnogo više!
Na mladima ostaje da očuvaju sve što su naši preci godinama brižno čuvali i njegovali, a na starijima je odgovornost da svoja znanja i iskustva prenesu na buduće naraštaje.
Zajedništvo koje stoljećima čuva svoje hrvatsko porijeklo, katoličku vjeru, tradiciju i običaje, sada je oformljeno u jednoj Udruzi koja će svojim djelovanjem savjesno i odgovorno raditi u ovu svrhu.

Srdačan pozdrav svim Janjevkama i Janjevcima u domovini i dijaspori!

Vaša Udruga Janjevo – Zagreb

Slične objave