Nema ništa savršenije u tekstilu od čipke jer je efektna i predivno razrađena do detalja – objašnjava Tadija Glasnović zašto je s majstorom tetovaže Nikolom Zorotovićem odabrao baš hrvatsku čipku za motiv koji krasi majice njihova brenda Chypka. Htjeli su stvoriti originalan proizvod, autohton, a ujedno moderan i privlačan.

Vratili se tradiciji

– Inspiracija su nam paška i lepoglavska čipka, ali svaki motiv i sam dizajn ornamenata je naš – kaže Zorotović koji svoje i Tadijine ideje prenosi na papir. Ideje u pravu čipku pretvaraju pomoću stroja za izradu čipke starog više od stotinu godina i tako dobivena čipka izgledom je najbliža onoj koja se ručno radi.

– Naše majice imaju preslike motiva čipke, ali najviše težimo da na majice stavljamo pravu čipku, što je teže i zahtijeva više vremena. Ktome, svi materijali, od onih za majice do kutija za ambalažu, hrvatske su proizvodnje – kaže Tadija. Njihov dizajn oduševio je i Vedrana Ćorluku.

– Njegova djevojka Franka Batelić pokazala mu je naše majice i dizajn ga je oduševio. Drago nam je što nas promoviraju javne osobe kao Ćorluka jer su uzor mladima i tako ćemo ih zaintrigirati da saznaju nešto više o tradiciji i čipkarstvu – kaže Tadija. Njihove majice postale su omiljeni dar, a tražene su i u Švedskoj, Belgiji, Engleskoj, Švicarskoj, Makedoniji… Tadiji i Nikoli cilj je da se uskoro na majicama nađe ručno rađena čipka hrvatskih čipkarica, čiji ih rad fascinira.

I prave čipkarice u biznisu

Višestoljetna tradicija izrade čipke inspirirala je i Paulinu Bahovec iz Harmonie dizajna da osmisli moderan nakit, a kasnije i majice, tunike i haljine s printom čipke. – U svojoj suvenirnici imala sam čipku koju sam prodavala i htjela sam je promovirati i iskoristiti i na druge načine osim da stoji u vitrini. Uz pomoć mog zlatara napravila sam srebrni i zlatni nakit s prepoznatljivim oblikom paške čipke, a kasnije sam i osmišljeni print stavila na majice, tunike i haljine. Uskoro planiram raditi podmetače za čaše i ukrasne lampe suvremenih materijala poput pleksiglasa s printom čipke – kaže dizajnerica.

Paška se radi na iglu, lepoglavska na batiće

Čipkarice s Paga u čipkanju upotrebljavaju iznimno tanak konac koji je ujedno i čvrst pa čipki daje specifičan prozirni izgled.

Paška čipka izrađuje se na igle, a prvi put spominje se u 15. stoljeću. Specifično za čipku s ovog otoka je što nije rađena po šabloni nego su čipkarice s koljena na koljeno prenosile tajne njezine izrade.

Pavlinski su svećenici u Lepoglavu donijeli vještinu izrade čipke na batiće i za izradu te čipke koristi se veoma tanak pamučni ili laneni konac. Lepoglavska čipka uglavnom ima stilizirane oblike flore i faune te barokne i geometrijske motive.

Izvor: Večernji list

Slične objave